Close

Mikael & Candra Karlholm

Spread the Words grundare är Mikael och Candra Karlholm.

 

Mikael är en naturlig coach, varmhjärtad inspiratör, andlig pionjär och nätverkare med fantastisk förmåga att se möjligheter att samverka och bidra med gott för allas väl. 

 

Han studerade tibetansk buddhism med Dalai lama i biblioteket i Dharamsala redan som tjugoåring, och därefter följde år av vipassana-träning med S. N. Goenka. Mikael tog vipassana (det vi idag kallas mindfulness) till Sverige och var med och grundade Vipassanagruppen. Han tillbringade också tid med Osho, Papaji, Ramesh Balzekar, Eckhart Tolle, Byron Katie och andra lärare.

 

Eftersom det alltid har varit naturligt för Mikael att dela med sig av det han upplevt som välgörande för honom själv, började han snart bjuda in andliga lärare och inspiratörer till Sverige för att fler skulle få ta del av deras kunskap, insikter och erfarenheter. Under de senaste 45 åren har han arrangerat events med hundratals lärare, artister och workshopledare. Han har exempelvis haft ett nära samarbete med Byron Katie i över 20 år och 2013 arrangerade han och Candra ett event med Eckhart Tolle i Stockholm med en publik på 2 000 personer. De har också ordnat två stora retreater med Eckhart i Norge. Mikael, vars morföräldrar flydde från Ryssland i början på 1900-talet, har dessutom varit delaktig i att ordna ett event med Eckhart i Moskva – det var ett stort ögonblick för honom personligen.

 

Mikael har alltid brunnit för att samla representanter för olika andliga traditioner och skapa upplevelser och gemenskap där man möts i det som förenar oss alla. Han var också en del av att starta och driva Ängsbacka Kursgård och No Mind-festivalen som hållits där årligen i mer än 25 år, och som är känd över hela världen.

 

Mikael och Candra är numer skilda. De har två döttrar tillsammans från sitt artonåriga äktenskap.

 
Foto: Anders Rosenberg

Sedan 2015 har Candra utbildat sig i systemiskt konstellationsarbete (familjekonstellationer) och mindfulnessbaserad counceling med Svagito Liebermeister, och erbjuder nu detta arbete i workshops och individuella sessioner.  

 

Candras intresse för utveckling och lärande som omfattar mer än det mentala gjorde att hon utbildade sig till dramapedagog (fil. kand.). Hon är också mindfulnessinstruktör, evolutionary coach, seminariehandledare utbildad av Family-lab och en uppskattad föreläsare och kursledare.

 

Candra började intressera sig för personlig utveckling, kroppsterapi och buddhistisk filosofi i tjugoårsåldern. Hon träffade år 2000 ShantiMayi och tillbringade sedan många vintrar på meditationsretreater och satsang med henne i norra Indien i Sacha Dham ashram.

 

Candra erbjuder också sessioner i The Work av Byron Katie efter att ha gått hennes ”The School for The Work”. 

 

Läs mer om Candras arbete på hennes egen hemsida.